Wat zijn de voordelen en nadelen van een tussenjaar

Waarom zou je nu wel of niet voor een tussenjaar kiezen? Veel hangt af van wat je tijdens je tussenjaar wilt doen. Kies je ervoor om een jaar thuis lui in de zetel te zitten en je tijd te doden met het staren naar een TV scherm, dan is een tussenjaar misschien toch niet zo’n goed idee. Kies je er net voor om uit je stoel te komen en meer van de wereld te zien, een nieuwe cultuur te ontdekken, een nieuwe taal te leren of je in te zetten voor een goed doel, dan zal een tussenjaar je ongetwijfeld een grote meerwaarde bieden!

Voordelen van een tussenjaar:

Tijd voor toekomstoriëntatie

Misschien heb je nog geen idee wat je volgend jaar wilt gaan studeren, dan kan een tussenjaar je hierover meer inzicht geven en kan je alvast wat inspiratie opdoen.

Werkervaring

Kies voor een maand of misschien wel een half jaar vrijwilligerswerk in het buitenland en doe zo je eerste werkervaring op.

Culturele onderdompelingen

De beste manier om een nieuwe cultuur te leren kennen is door te verblijven bij een gastgezin zodat je de lokale gewoontes van op de eerste rij kan meemaken.

Persoonlijke ontwikkeling en levenservaring

Het leven in een nieuwe cultuur is een hele uitdaging waaruit je veel zult leren en waarvan je waarschijnlijk niet hetzelfde terug komt. Je leert op een andere manier naar dingen kijken en zult ook jezelf beter leren kennen.

Internationale vriendschappen

Waar je ook heen gaat, je zult nooit alleen zijn. Je leert niet enkel de lokale bevolking kennen maar ook de andere vrijwilligers op je vrijwilligersproject. Je maakt vrienden van over heel de wereld en hebt zo een extra excuus om volgende vakantie rond te gaan reizen om iedereen terug op te zoeken.

Verbeteren van een vreemde taal

Reizen in het buitenland is de perfecte gelegenheid om een nieuwe taal te leren of je talenkennis op te frissen. Een nieuwe taal leren kan door veel om te gaan met de lokale bevolking of je kan een taalcursus volgen in een land van jouw keuze.

Meerwaarde voor je CV

Een buitenlandervaring staat erg goed op je CV en je toekomstige werkgever zal dit zien als een pluspunt want het geeft blijk van zelfstandigheid, engagement en flexibiliteit.

Onvergetelijk avontuur

De wereld rondreizen en vrijwilligerswerk doen, is iets waar je altijd van hebt gedroomd en nu heb je eindelijk de kans om deze droom waar te maken.

Een stap uit je comfortzone

Een jaar ertussenuit en er op uit trekken is natuurlijk ook erg spannend, maar het geeft je ook de kans om eens uit je vertrouwde omgeving te komen en nieuwe uitdagingen aan te gaan, start bijvoorbeeld met je vliegangst te overwinnen!

Mooie herinneringen om te delen

Je kiest voor enkele maanden vrijwilligerswerk en maakt daar de mooiste momenten mee. Je draagt jouw steentje bij aan een betere wereld en dat levert ongetwijfeld prachtige herinneringen op. Je mooiste verhalen en je leukste foto’s kan je dan delen met je familie en je dagboek en je kan er ook je vrienden mee jaloers maken.

Eindelijk het huis uit

Een tussenjaar is voor jou het moment dat je eindelijk het nest kan verlaten en er op je eentje of met vrienden op uit te trekken. Je kan je vleugels spreiden en genieten van een jaartje vrijheid voor je terug aan een studie begint.

Nadelen van een tussenjaar:

Onderbreking van studieritme

Nadat je bent afgestudeerd van de middelbare school zit je in helemaal in ‘studeer modus’ en een jaar ertussenuit zou hier een negatief effect op kunnen hebben, daarom is meteen verder studeren voor jou de beste optie.

Mogelijk geen zin meer om te studeren na een jaar ‘vrijheid’

Na een jaar in het buitenland, aan het werk als vrijwilliger, ben je misschien gewoon geraakt aan de routine daar. Je hebt het moeilijk om afscheid te nemen met de nieuwe cultuur en het vrijwilligersproject en wil dus liever daar blijven dan terug te gaan studeren.

Geen doel voor ogen

Je hebt geen idee wat je wil doen tijdens een tussenjaar en kiest ervoor om thuis te niksen wat leidt tot verveling. Om deze manier geeft een tussenjaar natuurlijk ook geen meerwaarde.

Gevaar bij een buitenland avontuur

Als je naar het buitenland reist, moet je je ook voldoende voorbereiden en informeren. Er kan altijd en overal wel iets gebeuren. Ze zeggen ook niet voor niets “een gewaarschuwd mens telt voor twee”.

Gestolen hart

Je komt tijdens je tijd in het buitenland de liefde van je leven tegen. Jullie worden smoorverliefd en je kiest ervoor om bij je 'lover' in het buitenland te blijven en niet te gaan studeren in Nederland, tot grote teleurstelling van je ouders.

In Senegal beleef je veel plezier tijdens een tussenjaar
Help de kinderen en de lokale bevolking in Tanzania
Maak het verschil op een sociaal project in Mexico

Neem een duik in het onbekende op het natuurbehoud project in Thailand en help het koraal beschermen

Zet je passie en enthousiasme in voor vrijwilligerswerk in Bolivia en ervaar zelf wat je hiervoor terug krijgt

Doe eens zot en combineer vrijwilligerswerk met een taalcursus Frans tijdens een jongerenreis naar Senegal!